Home History One Liner Quiz on Mahatma Gandhi for All Exams 2019

One Liner Quiz on Mahatma Gandhi for All Exams 2019

19
0
SHARE

One Liner Quiz on History for All Exams-

1.Mahatma Gandhi was born as Mohandas Karamchand Gandhi on?
Ans-1869 October 2  , He was born in the Porbandar city of Gujarat. His father, Karamchand Gandhi was the diwan of Porbandar.
Mother: – Putlibai.
2.Birth Anniversary of Mahatma Gandhi, October 2nd is observed as?
Ans-International Day of Non-Violence.  United Nations General Assembly decided to observe this day as International Day of Non-Violence from 2007
3.Gandhiji was married to?
Ans-Kasturba Makhanji, she is later known as Kasturba Gandhi. Gandhiji was married at the age of 13 and had four sons Harilal, Manilal, Ramdas and Devdas.
 
4.Gandhi went to University College of London to study as a barrister in the year?
Ans-1888
 
5.When did Gandhi travel to South Africa for legal work?
Ans-1893
 
6.Organization started by Gandhiji in 1894 that aimed to fight discrimination against Indians in South Africa?
Ans-Natal Indian Congress
 
7.Name the Newspaper established by Mahatma Gandhi which was an important tool for the political movement led by Gandhi and the Natal Indian Congress to fight racial discrimination and win civil rights for the Indian immigrant community in South Africa.
Ans-The Indian Opinion
 
8.Gandhi returned from South Africa in?
Ans-1915 January 9. 
 
9.Which Satyagraha was the first to be started by Gandhiji in India?
Ans- Champaran in 1918
 
10. Which day is observed as Pravasi Bharatiya Divas every year as it was on this day in 1915 that Mahatma Gandhi returned to India from South Africa?
Ans-January 9. From 2003, this day is observed as Pravasi Bharatiya Divas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here